REGENJASSEN (of liever een Poncho?)

Wear the dripp | regenjassen of poncho?

In ons natte Nederland is regenkleding geen overbodige luxe. Daarvoor is er ook een ruime keus aan regenjassen te koop.
De meeste regenjassen zijn tegenwoordig van goede kwaliteit, maar natuurlijk zijn er ook regenjassen die eigenlijk niet doen wat ze moeten doen.

Regenjassen en waterdichtheid

Waar houd je rekening mee bij de aanschaf van regenjassen?
Natuurlijk is het de bedoeling dat regenjassen je drooghouden. In hoeverre deze dit waarborgen hangt af van de waterdichtheid van de stof waarvan ze gemaakt zijn.
De waterdichtheid wordt aangegeven in millimeters en noem je waterkolom. Dat klinkt gek maar dit heeft te maken met de manier waarop dit gemeten wordt, nl in een smalle buis met een indicatie van mm op de buis.
Er wordt een stuk stof waarvan men regenjassen maakt, over de buis gespannen en vervolgens laat men daar water oplopen. Op het moment dat het stuk stof doorlekt, kijkt men bij hoeveel mm dat is gebeurd op de buis.
Regenjassen met een waarde vanaf 10.000 mm geven al aardig wat garantie op waterdichtheid, maar in een fikse stortbui ben je beter af met 16.000 mm (of meer natuurlijk). Hoe hoger de waarde in mm, hoe beter, maar ook hoe duurder!

Zijn regenjassen ademend?

Dit wordt uitgedrukt in RET waardes ( Resistance Evaporative Transfer). Hiermee wordt gezorgd dat regenjassen het vocht/zweet van jou goed kunnen afvoeren. Deze RETwaarde moet zo laag mogelijk te zijn. Een waarde van lager dan 12 moet voldoende zijn maar best is eigenlijk lager.

Stel dat je een flink stuk moet fietsen dan wil je toch graag dat regenjassen ook van binnen droog blijven.

Of toch liever regenponcho's?

Maar….
Laten we niet het voordeel van regenponcho’s onderschatten! Dit vind ik eigenlijk veel prettiger. Je weet nooit hoelang of hoeveel het regent en als je de hele dag in je regenjas moet blijven lopen terwijl de zon alweer schijnt, dan wil je dat ook niet. Een poncho trek je makkelijk aan over je ‘gewone’ jas en dus ook weer zo uit als je hem niet meer nodig hebt. Ze zijn lichtgewicht en worden vaak geleverd met een bijbehorend waterdicht tasje. Zie bijvoorbeeld het merk DRIPP Rainwear, die verkopen geen regenjassen maar regenponcho’s.
Mocht je denken dat deze poncho’s saaie doorzichtige of lelijke zwarte gewaden zijn, dan heb je het mis. Je vindt ze daar in superleuke designs maar ook in mooie chique effen kleuren. Ze zijn uiteraard waterdicht (16.000 mm) en ademend (3.000 RET). Superhandig en leuk tegelijk!

regenjassen

Regenponcho's van DRIPP RAINWEAR