Duurzame outdoor & regenkleding 2022

Duurzame regenkleding kopen? We kennen de term duurzaam allemaal wel, maar wat is eigenlijk de definitie van het woord duurzaam en wanneer mag je deze term gebruiken? 

Als je googelt op wat de betekenis van het woord duurzaam is, zijn er vele antwoorden op de vraag.  

Van Dale noemt 3 betekenissen:  

  1. Lang durend 
  1. Weinig aan slijtage of bederf onderhevig 
  1. Het milieu weinig belastend  

Het milieu weinig belastend

Toch herkennen we het meest de laatste beschrijving van de 3 als we denken aan producten (en ook diensten) die duurzaam zijn of waarvan gezegd wordt dat het duurzaam is geproduceerd.  

Bij de productie van kleding waarbij het label ‘duurzaam’ van toepassing is moet men zorgen dat de natuurlijke bronnen niet uitgeput en/of beschadigd raken.  

Duurzaam produceren betreft dus niet alleen de keuze voor het materiaal, maar ook de manier waarop het geproduceerd wordt en onder welke omstandigheden.  

Kinderarbeid en erbarmelijke, onmenselijke omstandigheden voor de arbeiders, daarmee kan nooit een product duurzaam zijn (en mag van mij ook niet eens op de markt komen). 

Duurzame regenkleding kopen
Duurzame regenkleding waar let je op?

Duurzame regenkleding kopen. Waar let ik op?

In dit artikel beperk ik me tot onze duurzaam geproduceerde regenkleding.  

Hoe kun je checken of de regenkleding die je zo graag wil hebben nu duurzaam is geproduceerd en kun je het wel geloven als het op de website vermeld staat? Hier zijn wel sites voor zoals ‘goodonyou’ maar lang niet alle merken, zeker de kleinere staan hier niet op. https://goodonyou.eco/ 

Een paar handige vuistregeltjes kun je zelf wel toepassen zonder dat je een studie moet maken van het product voordat je het gaat kopen.   

Allereerst kijk je in het label wat de materialen zijn, dit is verplicht voor iedere producent om te vermelden. Vaak is er een samenwerking met een stoffenfabrikant die alleen maar duurzame materialen verwerkt in de regenkleding. Een voorbeeld hiervan zie je terug bij het regenkledingmerk DRIPP Rainwear, wat werkt met REPREVE, wereldleider op het gebied van recycled materiaal. Zo zijn de regenbroeken en regenponcho’s gemaakt van recycled plastic flessen, door REPREVE verwerkt tot nieuw polyester. Grote merken als Levis, Nike en Northface zijn ook trouwe afnemers van REPREVE. https://repreve.com/ 

 

Duurzame regenkleding, poncho van dripp

preview collection.

Het milieu weinig belastend

Een hele eenvoudige graadmeter is ook de prijs van een kledingstuk. Daarmee bedoeld, de verhouding tussen het artikel en de prijs. We kennen allemaal wel de grote fast fashion ketens die snel op de hypes inspringen en voor bodemprijzen hun kleding aanbieden. Om maar niet te spreken van de enorme stunt kortingen van wel 70% in de sale.  

Dat kán dus niet duurzaam geproduceerd zijn.  

 

Bovendien voldoet het ook niet aan betekenis nummer 1 van het woord duurzaam (lang durend), want de kwaliteit laat vaak te wensen over.  Je regenjas, regenbroek of regenponcho product is snel versleten of verkleurd is, of lekt door omdat het helemaal niet waterdicht blijkt te zijn. Met als gevolg dat je relatief snel weer een nieuwe moet aanschaffen dus ben je uiteindelijk ook niet goedkoper uit, mocht dat je bedoeling zijn. 

Gelukkig zijn we wel wat bewuster geworden als het gaat om duurzame aankopen en zijn de merken meer en meer overtuigd dat duurzaam niet meer een keuze is maar een must.